JollyWoman

Saveti za mame koje žele pokrenuti sopstveni posao

BizMama
15.01.2021.

Mame osim brige za porodicu, veoma često brinu i o finansijskoj sigurnosti. Zato smo izdvojili nekoliko saveta za mame koje žele pokrenuti sopstveni posao.

Finansijska nezavisnost

Nažalost, dosta mama izgubi posao baš kada ostanu trudne. Osim ovog razloga, finansijska nezavisnost im daje sigurnost i osećaj moći. Upravo to je jedan od glavnih razloga zašto se mame upuštaju u preduzetništvo. Fleksibilno radno vreme je isto dobar razlog za pokretanje sopstvenog posla.

Saveti za buduće preduzetnice

1. Prvenstveno trebate imati jasnu ideju i cilj. Ako to nemate, nemojte se upuštati u posao dok to ne razradite. 

2. Zatim trebate analizirati tržište i konkurentnost, da bi potvrdili ima li vaša usluga ili proizvod kupce na ciljnom tržištu. 

3. Biti sam svoj šef odnosno šefica sa sobom nosi niz privilegija, ali i odgovornosti. Svakako je privilegija što radite ono što volite, imate radno vreme koje možete prilagoditi svojim potrebama i imate finansijsku nezavisnost. No, velika je odgovornost na vama u rastu i održavanju vašeg posla, posebno ako zapošljavate nekoga. Kažu da je preduzetnik svako ko može zaposliti sebe i plaćati sebi platu, a onaj koji može zaposliti još nekoga je uspešan preduzetnik. 

4. Najbolje je potražiti način finansiranja u institucijama, jer ako pozajmite od bogate tetke, ostajete večni dužnik. Danas postoje razni oblici sufinansiranja, nepovratnih sredstava i sredstava za samozapošljavanje. No finansijski plan mora biti razrađen u detalje i pokriti i onaj period dok se posao uhodava, odnosno dok nema prihoda.

5. Trebaće vam hrabrosti – preduzetništvo nije lako, dolaze dobri i loši periodi i važno je ne posustati nakon prvog, drugog ili trećeg kamena spoticaja. 

6. Organizacija – dobra organizacija je 50 posto posla.

7. Ljudi često imaju pogrešne motive za pokretanje posla, npr. ne žele imati šefa. Nažalost, ako pokrenete svoj posao imaćete šefa sa sobom 24 sata dnevno. Ujedno, biti preduzetnica znači i da imate radno vreme koje možete prilagoditi svojim potrebama, ali isto tako znači da ćete možda propustiti koji godišnji, biti odgovorni za sve u svojoj firmi i vikendima odgovarati na mailove. 

Međutim, s obzirom da mame mogu sve, zašto ne bi postale i preduzetnice?!

PROČITAJ JOŠ