JollyWoman

Seks u trudnoći? Seksualna terapeutkinja otkrila prednosti

Lifestyle
07.03.2021.

Seks u trudnoći dobar je za vaše telo, vašu sliku o telu, vaše otkucaje srca i vaš odnos s partnerom”, govori seksualna terapeutkinja Lou Paget, čiji bestseler ‘Hot Mamas‘ već godinama osnažuje buduće mame u spavaćoj sobi.

“Prednosti su jednake kao i kada niste trudne, ali možda još i veće”, dodaje terapeutkinja. 

Zbog mnogih strahova i mitova, žene mogu oklevati kad je u pitanju orgazam, ali ako vam je doktor dao do znanja da je trudnoća uredna, nemate rizik od prevremenog porođana i nemate neke druge komplikacije – nema razloga zbog kojeg ne bi mogle imati seksualne odnose tokom trudnoće.

Ovo su četiri razloga zbog kojih je orgazam dobar za trudnice:

1. Tvoji orgazmi mogu biti snažniji

“Mnoge žene su mi rekle kako bi želele da ponovno imaju orgazme kao u trudnoći jer su tokom trudnoće bili puno snažniji”, govori terapeutkinja. Neke žene iskuse višestruke orgazme po prvi put u životu. No, bez obzira radi li se o višestrukim orgazmima ili ne, osećaji se povećavaju jer su genitalno područje i područje karlice ispunjeni krvlju, čime se pojačavaju sve vrste stimulacije. 

2. Raspoložena si za seks

Istraživanje sprovedeno u The Journal of Sexual Medicine otkrilo je kako je 40 posto žena imalo veću seksualnu želju tokom trudnoće nego pre trudnoće. “Tu želju možemo zahvaliti jakom koktelu hormona – progesterona i estrogena (čak i testosterona tokom drugog tromesečja)”, govori terapeutkinja i dodaje kako su grudi veće, bradavice osetljivije, postoji veći energizirajući protok krvi u području karlice i veća je verovatnoća za prirodnim lubrikantom. “Vaše nove obline takođe vas mogu činiti privlačnijima i naravno, ne morate se brinuti o kontracepciji.”

3. Seks je ‘borac protiv stresa’

“Orgazmi pridonose naletu adrenalina, koji zatim pridonosi super otpuštanju stresa”, govori terapeutkinja. Istraživanja su pokazala kako seks pomaže smanjivanju krvnog pritiska, čineći vas smirenijim i može čak smanjiti rizik od srčanog udara. “A ono najbolje, barem što se tiče trudnica – seks je toliko opuštajuć da vam pomaže u spavanju”, dodaje. 

4. Održava vezu živom i strastvenijom

“S bračnog gledišta, uvek je dobro povezati se sa svojim partnerom na najintimnije načine”, objašnjava terapeutkinja. Ne samo da seks vraća osećaj normalnosti u inače burno razdoblje vaših života, već doslovno, hemijski, zbližava parove, zahvaljujući oslobađanju oksitocina, tzv. hormona ljubavi. Istraživanja su pokazala da oksitocin povećava emocionalnu privrženost i čini nas saosećajnijima, punima podrške i poverenja – sve ono što je potrebno za čvrstu vezu.

PROČITAJ JOŠ