JollyWoman

Široki povoj kod beba – da ili ne?

Beba + Dete Beba
11.10.2020.

Među mnogim mamama često se povede razgovor o tome da li je široki povoj kod beba dobar i koristan. Dok neke smatraju da je za bebe izuzetno dobar, druge ga izbegavaju u širokom luku. Čak i mnogi pedijatri imaju podeljena mišljenja. Da li vi koristite široki povoj kod beba ili ipak spadate u onu grupu žena koje ga ne odobravaju?

Različiti stavovi roditelja

Mlade mame su uglavnom protiv širokog povoja, dok su one starije ipak zagovornice istog. S obzirom na to da se i vremena menjaju, menja se i način odgajanja dece, pa tako i samog povijanja beba. Do skoro gotovo sve mame su koristile široki povoj kod beba prvih šest meseci, međutim neke sada tvrde da je to bespotrebno.

Široki povoj kao preventiva

Pedijatri uglavnom tvrde da se tokom razvoja deteta mogu javiti poremećaji kukova, a to se može sprečiti upravo širokim povijanjem. To je posebno važno za rizičnije grupe, na primer kod beba kod kojih postoji genetska predispozicija poremećaja kukova.

Ono što je takođe važno jeste da široki povoj ne može smetati bebi i imati negativne posledice. Ukoliko se beba pravilno povije omogućeno joj je da fino pomera nogice, bez ikakvih poteškoća. A pošto je široki povoj dobra preventiva, ne treba bežati od toga. Naravno, treba imati u vidu da široki povoj pruža veće šanse za pravilan razvoj kukova, ali da postoje i drugi deformiteti koji se kasnije mogu javiti.

Obična pelena nije zamena za široki povoj

Kod širokog povoja koristi se pelena za jednokratnu upotrebu i tetra pelena. Neki roditelji ipak smatraju i da je korišćenje obične pelene za jednokratnu upotrebu neka vrsta širokog povoja, pa tetra pelene ne koriste. Međutim, obična pelena ne može zameniti široki povoj!

Odluka je na roditeljima

Roditelji svakako treba samostalno da donesu ovu odluku, uz naravno konsultovanje sa svojim pedijatrom. Svako dete je drugačije, pa je sve individualno. Pedijatar treba, na osnovu pregleda bebe i stanja njenih kukova, da posavetuje roditelje šta je za bebu najbolje!

PROČITAJ JOŠ