JollyWoman

Škola tokom korone – stres za dete, ali i za roditelje

Učenje + Igra Pravilan razvoj
02.09.2020.

Početak škole je uvek barem pomalo stresan, a kada se desi situacija kao sada, a to je škola tokom korone, to predstavlja ozbiljan stres za dete, ali i za roditelje. Novi uslovi kojima se svi moramo prilagoditi nisu baš jednostavni i treba se navići na njih. Kako biste i vi i vaše dete lakše prebrodili ovaj period i kako škola tokom korone ne bi bila suviše veliki problem, pripremili smo vam nekoliko korisnih saveta!

Dete treba da bude svesno situacije

Odlazak u školu sa maskama, stalna dezinfekcija, časovi u manjim grupama i drugačiji rasporedi. Sve su to novonastale okolnosti kojima se treba prilagoditi. Detetu neće sve odmah biti jasno i moguće je da će mu neka od pomenutih stavki predstavljati problem. Zato mu pre svega morate objasniti šta se zapravo dešava i zašto je neophodno da usvoji neka nova pravila ponašanja. 

Budite primer detetu

Deca se uvek trude da slede primer svojih roditelja. Ukoliko vi na posao krećete bez maske, ni dete neće hteti da je ponese u školu. U ovakvim okolnostima se trudite da budete dobar primer svom detetu kako treba da se ponaša. 

Posvetite se detetu više nego inače

S obzirom na to da će mnoge škole u našoj zemlji časove skratiti na trideset minuta i napraviti drugačije rasporede, biće potrebno da se posvetite detetu više nego do sada. Izdvojte više vremena kako biste pomogli detetu prilikom rađenja domaćih zadataka i učenja potpuno novih stvari. Ali ne zaboravite da dete treba da uči, a ne vi. Nemojte sve raditi umesto njega, već mu samo pomozite.

Za kraj najvažnije – ne zaboravite da je svima jednako teško. Nemojte istresati svoj bes i nervozu bespotrebno. Svima nam je u nekom trenutku jako teško, ali morate imati razumevanja, pogotovu za decu. 

PROČITAJ JOŠ