JollyWoman

Sticanje radnih navika kod dece

Učenje + Igra Pravilan razvoj
06.09.2020.

Sticanje radnih navika kod dece je i te kako važna stvar na kojoj bi roditelji trebalo da rade od samog početka. Formirane radne navike su važne za postizanje uspeha u daljem životu i moraju imati dobru osnovu. Zadatak roditelja je da pomogne detetu i od početka ga usmerava ka pravilnom odnosu prema radu. Pogledajte naše savete kako da sticanje radnih navika kod dece bude ne tako težak zadatak!

Od čega početi?

Kao što smo napomenuli, formiranje radnih navika je nešto na čemu treba raditi od najranijeg detinjstva. Još dok je dete malo počnite sa malim zadacima koje ćete mu zadavati kako bi shvatilo da i ono ima neke obaveze. Nameštanje kreveta i raspremanje stola nakon obroka su najjednostavniji za  početak. 

Težinu zadataka koje ćete mu davati postepeno povećavajte u skladu sa detetovim uzrastom, ali neka mu od početka bude jasno da ne možete uvek sve vi da radite. Kada od samog početka shvati i navikne se da nešto mora i samo da radi, kasnije će biti lakše da nadograđuje radne navike tokom školovanja i daljeg života.

Budite uporni i dosledni

Dete neće uvek na prvu poslušati i potrebno je da ne odustanete. Morate biti strpljivi, uporni i dosledni. Insistirajte koliko god je potrebno dok ne postignete cilj. Ali uvek obavezno objasnite detetu zašto je važno da nešto uradi. Ako mu date neku obavezu bez objašnjenja verovatno je neće uraditi ili je neće dobro uraditi. 

Napravite plan

Ono što će i vama i detetu olakšati je zajednički plan aktivnosti. Odredite vreme koje ćete posvetiti radu i vreme za igru. Kada sav posao bude gotov, nagrada će biti igra, a dete će biti i te kako motivisano da završi sve što ste je tog dana u planu.

Radne navike su posebno važne kada dete krene u školu. Isplanirajte vreme kada se uči i piše domaći i objasnite mu da je to sada prioritet

PROČITAJ JOŠ