JollyWoman

Sve čari “bebonošenja”

Beba i Dete Beba
27.09.2019.

U našem narodu se nekako ustalila navika upozoravanja mladih mama – ”Ne navikavaj ga na ruke!”. Sve to stoji, jer beba bi trebalo da se navikne na ljubav, blizinu, toplinu, onaj osećaj sigurnosti koji joj pružamo svaki put kada je držimo na grudima, a ne na rukama!

Sve čari "bebonošenja"

Veliki broj naučnika potvrdili su činjenicu da bebe odmah nakon rođenja i u prvim mesecima “misle” da su mama i one jedno telo. Bebi je, naime, neophodno postepeno prilagođavanje na okolinu nakon rođenja, te im blizina, toplina, otkucaji srca i disanje osobe koja ih nosi pruža osećaj sigurnosti.

Benefiti nošenja su mnogobrojni:

  • Oponaša okolinu mamine utrobe – beba na maminim grudima uživa u dodiru, zvuku lupanja srca, ritmičkom kretanju… Svemu što je slušala i osećala predhodnih 9 meseci.
  • Podržava dojenje – obzirom da je beba blizu, mogu se prepoznati rani znaci da je beba gladna i započeti sa dojenjem još u marami/nosiljki, bez potrebe da ona prvo zaplače, kako bi nas obavestila da je gladna.
  • Uspostavljanje pravilnog ritma disanja – beba čuje disanje roditelja, što  stimuliše njeno disanje trudeći se da kopira roditeljev ritam disanja (Lidington-Hoe, 1993).
  • Stabilizuje otkucaje srca – bradikardija (nizak broj otkucaja srca) i tahikardija (visok broj otkucaja srca) retko se javljaju (McCain, 20065).
  • Umanjuje simptome refluksa ( Tasker, 2002).
Sve čari "bebonošenja"

Takođe, ublažava reakciju na stres, poboljšava neurološki razvoj, pravilan razvoj kukova (M polozaj… Dokazano je da bebe koje se nose manje plaču (43%), pogotovo noću (51%).

Ali, ono sto je najvažnije tokom nošenja jeste da vama i bebi bude prijatno! Ukoliko izabere pravi model marame/ nosiljke, za vas će nošenje biti pravo uživanje, a na profilu LocoLobo nosiljki možete pronaći idelanu za sebe:

https://www.instagram.com/locolobo.nosiljke/

PROČITAJ JOŠ