JollyWoman

Uređenje bebine sobe

Recepti
28.06.2018.

Drage trudnice i mame, ovo je jedna od tema koju smatram podjednako važnom kao i ostale. Smatram da se kod uređenja sobe za dete takođe treba dovoljno informisati i znati dosta važnih stvari koje mogu uticati na razvoj bebe.

Tako naprimer, biranje dušeka za krevetac je veoma bitno, boja sobe utiče u velikoj količini na razvoj, temperatura i sl.

U ovom postu ću vam pisati o tome šta smo i zbog čega mi izabrali za sobicu i naravno uvek zadržavam i naglašavam ono da je to samo naše lično mišljenje i jedva čekam da zajedno komentarišemo i čujem/pročitam druga iskustva i mišljenja.

Pre svega bih rekla da smo se mi odlučili da na početku beba spava s nama u sobi, ali smo bez obzira za preko dana i kasnije uredili i posebnu sobu.

Prema novim preporukama Američke akademije pedijatara bebe bi trebalo da spavaju u sobi sa roditeljima najmanje prvih šest meseci od rođenja, kako bi se sprečio rizik od sindroma iznenadne smrti.

Sigurno sve znate i da je kontakt koža na kožu mame i bebe veoma bitan na početku i samo dojenje, pa je to lakše ako je beba s vama u sobi. Naravno spavanje bebe u sobi s roditeljima, ne znači spavanje u krevetu s roditeljima.

Najsigurnije mesto za spavanje odojčadi je na čvrstoj podlozi kao što su krevetac ili kolevka bez ikakvih mekih dodataka – posteljine, branika ili jastuka. Mi smo se odlučili za našu sobu da beba spava u kolevci Kinderkraft. Kolevka može biti pričvršćena za krevet roditelja. Mrežica na kolevci omogućava da vidite dete,  a olakšava i dojenje , jer jedna strana u potpunosti može da se skine. Njegova karakteristika je da se dete lako probudi zbog činjenice da veliki deo spavanja (do 80%) pada na aktivnu fazu spavanja (REM) tokom koje je detetov mozak veoma aktivan i koji se više odaziva na stimalcije koje dolaze spolja. Blizina majke omogućava da se beba oseti sigurno i mirno.

Što se tiče same sobe, tu smo odabrali krevetac 5u1. Pre svega zbog mnogo preporuka i jer nam je bio najefikasniji za sobu. Zadovoljava potrebe deteta od prvih dana života pa sve do perioda školovanja.

Krevetac je najpre udobna bebi kolevka – krevetac sa pultom za presvlačenje koju možete nežno ljuljati i tako uspavljivati vašu bebu. Mehanizam za ljuljanje, postavljanjem odgovarajuceg dodatka može vrlo lako da se fiksira.

Pult za presvlačenje ima fioke koje su i više nego pogodne za odlaganje pelena, garderobe i sredstava za negu bebe. Položaj dušeka je podignut na najviši nivo kako bi se sa što manje napora, bez preteranog savijanja, beba spustila u kolevku i tako mami olakšala briga oko nje.

Kasnije kolevka može prerasti, skidanjem pulta za presvlačenje manji, pa veći krevet i radni sto koji se odvaja.

Što se tiče dušeka za ovaj krevetac mi smo ga kupili uz njega i možete birati i onaj sa memorijskom penom. Takođe, mi smo uzeli antialergijski.

Boja sobice je nežno žuta i sa jedne strane je bajkovita tapeta, koju je kao i celu sobu osmislio naš drug, arhitekta Nemanja Topić.

Sam odabir boje je veoma bitan, ako želite da se vaša beba oseća ušuškano, a s druge strane da razvija svoju maštu. I ako se većina roditelja odlučuje za roze i plavu zbog pola deteta, upravo pastelne, mirne boje ipak imaju najbolji uticaj na mozak bebe. A to su upravo puter, tj svetlo žuta, mint zelena i sl. Uz te boje i najlakše možete kombinovati nameštaj. Mi smo naručili i foteljicu koja je tirkizna za dojenje i odlično se uklopila uz ove boje.

Sama tapeta je isto najzdravije da bude papirna, ali i plastificirane su ok, zbog održavanja. Kada farbate zidove neka bude sa netoksičnim bojama. Nama je tapetu osmislio Nemanja, a mi smo je kasnije odneli na štampu, pa ako vam se dopada ideja, rado ću poslati kontakt. Aviončić na zidu je naručen kao polica preko instagram profila bebin.drveni.svet.

S obzirom da nam fioke koje idu uz krevetac nisu bile dovoljne za pelene, kozmetiku i ostale stvari za bebu, kupili smo i malu komodu u JYSK-u.

Ono čime sam iskreno posebno oduševljena u sobi i naknadno je ulepšalo je posteljina koju smo naručili preko instagrama u Stella Bianca Decorazione. Možete i same videti da pratim dosta sličnih stranica, ali ovo su zaista prelepe posteljine, odličnog i proverenog kvaliteta, a mogu ih napraviti baš kako vi želite. Uostalom najbolje sami da pogledate, jer njihova stranica govori više nego bilo koja moja reč.

Prelepe zavesice, a zaista povoljne možete naći u IKEI, mada verujem da ih imana još dosta mesta.

Nadam se da nisam nešto izostavila, ali ako jesam, tu sam da odgovorim na sva vaša pitanja, kao i do sada.

Do sledećeg posta….

PROČITAJ JOŠ