JollyWoman

Uspavljivanje bebe – kako je naučiti da se sama uspava?

Beba + Dete Beba
20.10.2020.

Jedna od glavnih briga mama jeste uspavljivanje bebe i da li ju je i kako moguće naučiti da se sama uspava. Neke mame imaju sreće da njihove bebe od prvog dana spavaju tokom gotovo čitave noći i nemaju problem sa uspavljivanjem. Međutim, postoje i bebe koje jednostavno nije lako uspavati, koje se često bude tokom noći. Pogledajte naše savete za uspavljivanje bebe i kako je naučiti da se sama uspava!

Večernji ritual

Ono što svakako je već poznato je da je svako dete drugačije. Uglavnom redosled aktivnosti je takav da se beba prvo okupa i sredi, zatim jede i onda spava. Naravno to može biti i drugačije, zavisi kako ste navikli dete. Ali bitno je da postoji određeni ritual pre spavanja.

Nije neophodna potpuna tišina

Beba je još dok je bila u stomaku navikla da stalno čuje određene šumove. Ukoliko je ostavite u potpuno tihoj sobi, velika je verovatnoća da će je to samo uplašiti i da će početi da plače i da vas traži. Zato je bitno da beba spava slušajući određene zvukove, bilo da je to tiha muzika, tv ili zvuk automobila koji prolaze napolju.

Kako da se beba sama uspava?

Postoje brojne metode samostalnog uspavljivanja bebe, ali se one ne preporučuju kod beba mlađih od šest meseci. Kada primetite da je beba pospana spustite je u krevetac i izađite iz sobe. Ako beba počne da plače tiho joj pričajte i tešite je dok se ne smiri. Zatim je ponovo izađite iz sobe. Koliko god beba iznova počinjala da plače, vi je iznova smirujte, pa ponovo izlazite iz sobe. Najvažnije je da ne odustajete, da budete strpljivi, uporni i dosledni. Postepeno povećavajte vreme i svakog dana ostavljajte sve duže bebu u sobi samu. Ona će se brzo privići na to da je tu sama i nakon plača će na kraju zaspati.

PROČITAJ JOŠ