JollyWoman

Uticaj KORONA VIRUSA NA VANTELESNU OPLODNJU: Borba ne prestaje

Mame i trudnice
11.12.2021.

U situaciji kada se u medijima, na kafi i telefonskom razgovorima samo priča o borbi sa korona virusom, pitamo se šta je sa onima koji se bore sa neplodnošću i koji su počeli da, zajedno sa svojim doktorima, prave život? Šta se dešava sa vantelesnom oplodnjom? Da li je veliki uticaj korona virusa na vantelesnu oplodnju?

Evropsko društvo za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE) je nedavno objavilo saopštenje, gde, između ostalog, piše:

Postoje prijavljeni slučajevi žena koje su bile pozitivne na Covid-19 virus i na svet donele zdrave bebe, bez bolesti. Bilo je izveštaja o nepovoljnim neonatalnim ishodima (preuranjena ruptura membrane, prevremeni porođaj) kod novorođenčadi čije su majke bile pozitivne na Covid -19 tokom trudnoće, ali izveštaji su zasnovani na ograničenim podacima. Tako je objavljena i vest o slučaju bebe koja je zaražena, ali nije bilo čvrstih dokaza da je to bio rezultat vertikalne transmisije (od strane majke).

Ovi podaci se, iako su ohrabrujući, ipak obuhvataju samo mali broj slučajeva i treba da se tumače sa oprezom. Odnose se na trudnoće koje su bile u završnim fazama, ali nema podataka o mogućim efektima infekcije Covid-19 virusom na trudnoće koje su u početnim fazama.

Shodno tome, kao mera predostrožnosti i u skladu sa stavom naučnih udruženja koja se bave humanom reprodukcijom, savetujemo da svi pacijenti koji razmatraju ili planiraju vantelesnu oplodnju, uključujući i one koji ne ispunjavaju kriterijume za dijagnostikovanje infekcije virusom Covid-19, izbegavaju da sada ostanu u drugom stanju. Svim onim pacijentima koji se već leče, predlažemo da razmisle o odlaganju trudnoće zamrzavanjem oocita ili embriona za kasniji prenos embriona.

Shodno tome da je u Republici Srbiji 15.3.2020. godine proglašeno vanredno stanje zbog pandemije virusa Covid-19, sve procedure vantelesne oplodnje biće odložene do daljnjeg. Kako je ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio SAMO životno ugroženi pacijenti biće primani u bolnice i klinike.

Evropsko društvo za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE) preporučuje da svi slede savete lokalnih i nacionalnih vlada. Uputstvo ESHRE možete pogledati ovde: UPUTSTVO

Ukratko, to znači:

  • Procedure koje su započete biće završene s tim da je preporuka da se transferi ne rade sada već da se radi zamrzavanje pa transferi kasnije.
  • Neće se započinjati nove procedure vantelesne oplodnje do daljnjeg.
  • Sve komisije u Srbiji (prvostepena i drugostepena komisija) biće obustavljene jer je sada prioritet lečenje zaraženih i njihovo zbrinjavanje. Takođe, prioritet je smanjiti širenje virusa.
  • Parovi koji su započeli proceduru vantelesne oplodnje treba u dogovoru sa svojim lekarom da dogovore dalji tok.
  • Takođe, svi oni koji pripremaju analize za proceduru treba da znaju da se za sada neće obavljati komisije.

Jasno je da je za sve koji se bore sa neplodnošću izbijanje pandemije pojačalo osećaj anksioznosti, emocionalnog rastrojstva i praktičnih teškoća – za one koji žele da se bave rešavanjem problema u inostranstvu ovo je posebno teško vreme.

Vantelesna oplodnja u inostranstvu – Šta sada možete da uradite?

Odluka da uradite vantelesnu oplodnju u drugoj zemlji je već ogroman korak – onaj koji uključuje odmeravanje mnogih prednosti i nedostataka. Pandemija, koja je globalni problem, utiče na mnoge stvari, uključujući putovanja. Mnoge zemlje su odlučile da zatvore svoje granice kako bi umanjile širenje virusa. Turističke agencije otpuštaju osoblje i više hiljada planova za godišnji odmor je otkazano ili stavljeno na čekanje.

Svesni smo da će, budući da klinike za plodnost širom sveta privremeno zaustavljaju nove procedure, mnogi pacijenti imati ozbiljnu anksioznost zbog neizvesnosti i pitaće se šta mogu da urade u nekom narednom periodu. Iako niko ne može kategorički reći koliko će sve trajati, ovu situaciju možemo iskoristiti za razmišljanje.

Teško je, ali pokušajte pretvoriti svu negativnost oko virusa u pozitivnost – iskoristite svoje vreme za stvaranje jasnog plana i kada dođe vreme, izaberite željenu kliniku sigurno, uz saznanje da ste istražili sve opcije.

Koje su trenutne mogućnosti dostupne za one koji moraju na VTO?

  • Odložite lečenje i / ili odluku o odlasku u inostranstvo i sačekajte.
  • Kontaktirajte VTO klinike u inostranstvu i započnite komunikaciju ako je to moguće – ovo može biti odlična prilika da započnete razgovor sa klinikama i procenite svoje mogućnosti. Ova situacija će se završiti – budite spremni za to – koristite slobodno vreme za analizu, istraživanje i pripremu.
  • Saznajte koje analize zahteva vaša omiljena klinika – možda ih imate ili možete da ih uradite na vreme
  • Učestvujte u onlajn sastancima s pacijentima koje uključuju i vrhunske stručnjake za VTO iz Evrope – interakcija sa onima koji će preuzeti odgovornost za vašu negu i lečenje pomoći će vam da donesete ispravnu odluku o tome koju ćete kliniku odabrati.

Radite sve ono što je moguće u ovo vreme ograničenog rada i kretanja a što se odnosi na samu pripremu. Tako ćete umanjiti svoju anksioznost i uznemirenost. Prave i dobre informacije će vas opustiti i umiriti.

Iako je teško pauzirati kreiranje života, ovaj put moramo da stanemo da bismo posle mogli da nastavimo. #Ostanikodkuće  

Sve ažurne informacije o VTO i korona virusu možete pratiti na sajtu sansazaroditeljstvo.org.rs

Izvor najboljamamanasvetu.com

PROČITAJ JOŠ