JollyWoman

VASPITANJE: Naučite da slušate svoju decu!

Beba + Dete
16.07.2019.

Mnogo je saveta i trikova za vaspitanje dece, ali jedan je ipak možda najvažniji slušajte svoju decu! Posvetite pažnju svemu što dete želi da vam kaže – kakav je bio dan u školi, zašto danas nije raspoloženo, šta bi volelo sutra da radi.

vaspitanje dece

Upoznajte svoje dete!

Prvenstveno treba da upoznate svoje dete, da znate njegov karakter, temperament, dobre i loše strane. Pažljivo ga slušajte, ne usput. Razgovarajte sa njim o svemu. Dete treba da stekne poverenje u vas i da zna da, bez obzira na sve, uvek može da računa na vas i sve vam otvoreno kaže. Podstičite decu da budu otvorena, da razgovaraju sa vama, jer je komunikacija ključna!

vaspitanje dece

Budite prijatelj svom detetu!

Svako od nas je složena, kompleksna ličnost, bez obzira na godine. I deca su takva. Morate naučiti sebe da ih saslušate i razumete. Dajte im savet, budite im podrška, ali i kritičar. Objasnite im šta je za njih dobro a šta ne, i zašto. Ohrabrite ih i budite im vetar u leđa.

Otkrijte šta se krije u vašem detetu. Slušajte kada želi da vam prepriča svoj dan, kada želi da vam ispriča svoj san ili otkrije neku tajnu. Ne dozvolite sebi da nemate vremena! Pružite im podršku za sve što žele da postignu, ukoliko su im želje realne. Budite im oslonac i podstrek, jer je porodica osnova svega!

Dozvolite deci da budu deca!

Ne dozvolite da vaše dete provede leto u kući!

PROČITAJ JOŠ