JollyWoman

Važna tema: Emocije nakon porođaja

Trudna + Mama Mama
09.10.2020.

Emocije nakon porođaja su neiscrpna tema za svaku mamu. S obzirom na to da je svaka mama priča za sebe upravo je tako i kada su emocije nakon porođaja u pitanju. Sa dolaskom bebe ceo vaš život se menja iz korena i normalno je da budete zbunjene i da se osećate čudno. Sve promene koje se dešavaju su normalne i nivo hormona je znatno povećan,  te su sve emocije normalne. Bitno je da vremenom sve dođe na svoje!

Povezivanje sa bebom

Svaka mama ima drugačije iskustvo i to je sasvim normalno. Neke mame jednostavno ne osete na prvu tu povezanost sa bebom, već je potrebno da prođe određeno vreme. Ako se to i vama desi, nemojte se osećati loše. Možda će vam sve biti čudno i novo, posebno ako je prvo dete u pitanju, i nećete odmah moći da se povežete sa bebom.

Sve će doći na svoje

Bitno je da ne brinete, jer će apsolutno sve doći na svoje. Potrebno je samo da date sebi i bebi vremena. Posebno vam može biti teško prvih dana dok ste još u porodilištu. Sačekajte da oporavak prođe kako treba, a onda će vremenom sve biti u redu.

Nepoznate emocije nakon porođaja

Normalno je da se osećate čudno i potpuno nesnađeno, jer je ipak u pitanju nov život i jedan nov član porodice i vašeg života. Zbunjenost je prirodna dok se ne naviknete.

Potpuno drugačija iskustva

Ono što se takođe može dogoditi je da sa dva deteta imate potpuno drugačija iskustva. Možda se sa prvom bebom odmah povežete, sjajno se snađete i sve od prvog dana krene super, a da sa drugom bebom sve bude suprotno.

Osećaj anksioznosti i depresije

Neretka pojava je i osećaj anksioznosti i depresije nakon porođaja, što nije stvar za zanemariti. U tom slučaju je neophodno razgovarati sa stručnim licem.

PROČITAJ JOŠ