JollyWoman

VEŽBE koje smiruju STRAH kod dece

Učenje + Igra Pravilan razvoj
15.02.2021.

Deca različito reaguju na strahove i stres. Koliko, na koji način i koliko dugo će vremena trebati da se dete oporavi isto tako je neizvesno. Međutim, postoje vežbe koje smiruju strah kod dece.

Kako pomoći deci da prebrode strah?

Mnoga deca su tada zbunjena i u strahu od nečega možda i njima svojstvenog. Kako pomoći detetu da prebrodi strah?

1.Saslušajte dete

Veoma je važna smirena i ozbiljna priča. Ispitajte dete da vam se otvori šta je to čega se uplašilo, koji su detalji tog straha, emocije. Neka dete oseti podršku i razumevanje sa vaše strane.

2. Objasnite detetu šta je strah

Obraćajte se detetu kao najboljem prijatelju. Nema mesta za laži i nepotrebna lažna objašnjenja. Dete treba da zna šta je strah i da ta strašna situacija možda može da se ponovi. Ono na šta treba da obratite pažnju je na koji način mu objašnjavate da ne treba da se plaši.

3. Utešite ga

Nemojte detect pričati da ne treba da se plaši, da ne treba da plače. Emocije treba da se pokažu. Na taj način mu samo govorite da su njegova osećanja nebitna i da ih ne izražava. Zagrlite dete, mazite ga i ljubite to će ga smiriti i utešiti.

VEŽBE KOJE SMIRUJU STRAH KOD DECE: Koristite mindfulness tehnike za otpuštanje teskobe i meditacije

Postoje vežbe disanja, progresivna mišićna relaksacija ili mindfulness vežbice koje možete raditi zajedno s detetom.

Evo nekoliko primera: Možete i zajedno crtati strah pa mu dati neko nezastrašujuće ime poput Strašnislav, Profesor Strahović, Strahonja itd. kako biste postepeno umanjili njegovu snagu i intenzitet. Možete i raditi vežbice imaginacije gde vaše dete zamišlja da je superheroj koji ima neku određenu moć, a koju može prizvati svaki puta kada je u strahu.

PROČITAJ JOŠ