JollyWoman

Za sve roditelje i buduće roditelje: RODITELJSTVO SE UČI

Beba i Dete
01.11.2020.

Kao što je već poznato, niko se nije naučen rodio, a posebno ne kada je u pitanju roditeljstvo. Najlepša, ali i najzahtevnija uloga teška je u svakom životnom dobu. Koliko god godina imali, nikada nećete biti sto posto spremni. Postoji toliko novih stvari i stvari koje su vam do sada bile strane, pa je prirodno da je potrebno neko vreme da se na sve naviknete. Važno je da zapamtite da je normalno da neke stvari ne idu uvek lako i da se roditeljstvo uči! 

Nikada niste spremni 

Ovo može gotovo svaki roditelj da potvrdi. Verovatno niko nikada nije sto posto spreman za ovu ulogu. Uvek postoji nešto što biste još mogli da uradite, još nešto da završite, još negde da odete, još nešto da kupite. Ali ako je tako, ne očajavajte. Niste jedini. Sve će doći na svoje. Kada stigne beba shvatićete da neke od tih stvari zapravo nisu ni bitne.  

Potrebno je vreme da se naviknete 

Na svaku novinu u životu se morate navići i prilagoditi. Zamislite onda koliko je potrebno da se naviknete na to da budete roditelj! Sve vam je novo i nepoznato. Koliko god slušali druga iskustva, posmatrali druge primere, tek kada dobijete svoje dete shvatićete šta znači biti roditelj.  

Sjajno je imati primere i čuti iskustva, ali ništa ne možete da razumete kompletno dok sve ne osetite na svojoj koži

Ne plašite se 

Ovo jeste najzahtevnija uloga koju ćete imati. U početku će tu biti mnogo teških momenata, nespavanja, umora i slično. Ali sve to prođe i ničega se ne treba plašiti. 

Svaka beba je drugačija i ne znate unapred kakva će biti vaša. Zato nema poente nervirati se i plašiti se. Svemu pristupajte opušteno. Čak i ako neke stvari ne radite kako treba, ne brinite. Kada se uhodate i naučite brojne stvari, neće biti problema. Roditeljstvo se uči, dajte sebi vremena! 

PROČITAJ JOŠ