Zdravi recepti i hrana za mališane
Način ishrane je veoma bitna stavka u životu svakog od nas, kao i naše dece. Pogotovo danas, kada svi živimo užurbanim tempom i prenatrpani smo obavezama, hrana treba da bude naše gorivo koje nam daje energiju i snagu, a ne da se od nje osećamo umorno i loše. Često smo u nedoumici i pitamo se šta je najbolje za našu decu, koje namirinice koristiti, šta je zdravo, ali i ukusno, da li će ih određena hrana zasititi i kako na najbolji način pripremati obroke, a da se sačuvaju svi hranljivi sastojci. S obzirom na to, u nastavku teksta pročitajte neke od zanimljivih recepata koje možete praviti za decu, jednako kao i za odrasle, a sa kreativnim serviranjem ćete obradovati najmlađe.
Zdrave grickalice sa semenkama
- 100 g golice
- 100 g ovsenih pahuljica
- 50 g semenki suncokreta
- 50 g semenki lana
- 50 g susama
- 200 g heljdinog brašna (ukoliko niste ljubitelj ovog brašna, stavite neko drugo po želji)
- prašak za pecivo
- so po ukusu
- 300 ml vode
- 5-6 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Pomešati sve suve sastojke, pa dodati vodu i ulje i rukama formirati testo. Razviti na debljinu od 5 mm i iseći na pločice. Ređati u pleh u kome je papir za pečenje i peći 15 – 20 min na 180 stepeni.
Puding sa medom i kokosom
- 250 ml pirinčanog mleka
- 50 g chia semenki (opciono)
- cimet po ukusu
- aroma vanile
- 1 kašika meda
- 50 g kokosa
Priprema:
Sve sastojke izmešati i ostaviti preko noći u frižideru. Pri serviranju može se dodati sveže ili suvo voće.
Puding sa avokadom
- 1 avokado
- 1 kašika kakaoa
- 1 kašika meda
- 50 ml kokosovog mleka
- Aroma vanile
Priprema:
Sve sastojke izblendirati, pa puding ostaviti 1 – 2 sata da se ohladi pre serviranja.
Namaz od šampinjona
- 200 – 300 g šampinjona
- 1/2 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- soli i bibera po ukusu
- 2 kašike pavlake
- 1 kašičica kečapa
- 1/2 kašičice senfa
Šampinjoni su veoma bogati vitamonom C (imaju više vitamina C od zelene salate), magnezijumom i kalcijumom. Takođe, veoma su blagotvorni za imuni sistem.
Priprema:
Šampinjone izdinstati sa 1/2 glavice crnog luka, uz dodatak jednog čena belog luka, soli i bibera. Kada se izdinsta i prohladi, staviti u blender i dodati 2 kašike pavlake, 1 kašičicu kečapa i 1/2 kašičice senfa. Sve sjediniti i služiti uz hleb ili krekere po želji.