JollyWoman

ŽENE PREDUZETNICE: Uživajte u pravoj čaroliji ukusa, Korali

BizMama
14.11.2020.

Korali su mali proizvođači ručno pravljenih čokoladnih poslastica. Jedan deo njihove priče smo vam već ispričali. Zato vam sada otkrivamo kako su oni došli da ideju da se bave proizvodnjom čokoladica. Pored završenih fakulteta i poslova koji su bili sjajni, ipak je uvek postojala želja da se nešto stvara. Kažu da su oduvek imali to u sebi i da su znali da je to to. Zato danas Rada, Tijana i Dušica imaju svoj biznis i Korali su njihov posao u kom neizmerno uživaju! 

Ogroman izazov 

Pre par godina odlučili su da se oprobaju i počnu da se bave stvaranjem nečega, bili su u velikoj dilemi – šta izabrati? Poslovi kojima su se bavili nisu imali nikakve veze sa poljoprivredom. Trebalo im je nešto sto im neće oduzimati mnogo vremena, jer se moraju baviti i trenutnim poslovima dok ideja ne postane finansijski izdržljiva. 

“I onda se pojavio on – idealan oglas za nas– mala plantaža lešnika na prodaju. Za jednu bankarku i jednog inžinjera ni sa kakvim znanjem o poljoprivredi, plantaža lešnika se učinila kao nešto što ne zahteva mnogo vremena i mnogo truda. Toliko toga tada nismo znali”, ističu ove mlade preduzetnice. 

Sreća tokom čitavog procesa stvaranja 

Sada, nekoliko godina kasnije, kažu da je gajenje lešnika izuzetno zahtevan posao. Briga o stablima,  izdancima, čišćenje plantaže od trave, i na kraju – najteži deo – ručno skupljanje lešnika. Ali ništa ne ispuni srce kao taj osećaj radosti i sreće kada pogledate u zelene grane koje vetar lagano pomera, dok ih sunce miluje. 

Posle par godina gajenja lešnika, odlučili su da mu daju veću vrednost, da baš taj lešnik postane deo čokoladica koje će početi da prave – Belih i Crnih Korala. 

Uz želju i ljubav sve je moguće 

Korali nemaju velike i jake prijatelje koji bi im pomogli da “preko noći” postanu poznati brend, ali imaju mnogo malih prijatelja koji veruju u njihovu ideju i želju da uspeju. Imaju mnogo malih prijatelja koji veruju u vrednost domaće proizvodnje. Dug je i naporan put od same proizvodnje lešnika, do ručne proizvodnje i pakovanja Korala, ali je zadovoljstvo veće jer je uloženo puno ljubavi, osmeha, dogodovština, radosti.  

Bitna je ljubav i posvećenost… I to je to! To je ono sto pokreće i daje svakodnevnu snagu u borbi sa velikim trkačima. 

Uživajte u Čaroliji ukusa!  

PROČITAJ JOŠ